Tweet us Post us on facebook Sign in our guest book

 

3D Cerkno Valley view

Pohodništvo:

hiking

Vzpon na 1632 m visok vrh Porezna traja iz vasi Poče dve uri in pol, iz zakojške smeri pa dve uri. Na vrhu Porezna je koča, ki je odprta predvsem v poletnih mesecih. V marcu poteka tradicionalni zimski pohod na Porezen v spomin na tragične dogodke iz II. svetovne vojne. Vrh, s katerega je zanimiv razgled po Julijcih oziroma ostalih predalpskih vrhovih, ob lepem vremenu pa vse do morja, je vključen v slovensko planinsko transverzalo in je izhodišče za ture po bližnjih vrhovih. Spomladi in poleti je pobočje odeto v različne vrste planinskega cvetja. V spomladanskem času se pod vrhom oglašajo ruševci in nižje v gozdu divji petelini. Prikaže se tudi planinski orel, po pobočjih pod vrhom pa so doma gamsi.
Ob poti na vrh je primerno izhodišče za jadralne padalce, pozimi pa je po pobočjih možna tudi turna smuka.
 
Planinsko društvo Cerkno 
p.p.10 
5282 Cerkno 
 

Tel. : ++386 31 615 245 
Fax : ++386 41 615 245 
E-mail : katarina.filipic@siol.net 
Web site : http://www.planinsko-drustvo-cerkno.si

Kolesarjenje:

Kolesarjenje

Panoramske razsežnosti Cerkljanskega hribovja ponujajo slikovite možnosti za sproščeno potepanje s kolesom. Prijazni domačini z železno voljo vztrajajo v čudovitem, čeprav nekoliko odročnem okolju, ki ga povezujejo strma pobočja, posejana s cerkvicami in kapelicami, soteske in čudoviti panoramski razgledi. Aragonitna Ravenska jama, soteska Pasice s Partizansko bolnico Franja, Bevkova domačija ter izvir Zaganjalka so le nekatere znamenitosti Cerkljanskega hribovja, ki je še polno neodkritih kotičkov.

KOLESARSKE POTI PO SLEDEH PIŠČALI IN KAVERN
Kolesarska pot Po sledeh piščali in kavern vodi po razgibani Šebreljsko-Krniški planoti. Širna planota na višini 600 m je ujeta med goste gozdove pobočij Vojskarske planote na jugu ter med Cerkljansko hribovje na severu ter  navdušuje z lepimi razgledi in divjimi grapami. Šebrelje so znane po lokalni specialiteti, šebreljskem želodcu, še bolj pa po arheološkem najdišču Divje babe, kraški jami v prepadnem svetu pod naseljem, kjer je bila najdena neandertalčeva piščal.

ŠPORTNO DRUŠTVO PEDAL
Ustanovljeno je bilo leta 2006 na pobudo treh ustanovnih članov, ki jih združuje ljubezen do kolesarjenja in ostalih outdoor športov. Danes je v društvu že več kot 20 članov.
Dejavnost ŠD Pedal zajema udeleževanje na kolesarskih prireditvah in njihovo organizacijo. Ukvarjajo se tudi z gradnjo in vzdrževanjem proge za spust, v prihodnosti pa se nameravajo ukvarjati tudi z mladimi.
Več informacij na: http://sdpedal.wordpress.com/

Ribolov:

Ribolov

Reka Idrijca zaradi svoje lepote in čistosti privablja številne obiskovalce in ljubitelje vodnih športov (kanu, kajak). Zaradi izjemnega bogastva rib je pravi raj za ljubitelje športnega ribolova. Posebnost Idrijce kot pritoka reke Soče je čistokrvna soška postrv, katere gojitveni potok je v Zakojški grapi v Zakojci.

Ribiška družina Idrija
Srednja Kanomlja 34
5281 Sp. Idrija
Tel.: +386 5 374 23 76

 

 

 

 

Jadralno pdalstvo:

Jadralno padalstvo

Jadralno padalstvo je najbolj enostaven način letenja. Cerkljansko hribovje in dolino Posočja si lahko ogledate s ptičje perspektive in doživite oz. vidite tisto, o čemer ste doslej samo sanjali.
 
Vzletišča na Cerkljanskem: Porezen - Vrše, smušišče Cerkno, Gora nad Gorjami
Pristajališča: Gorje, Cerkno (nasproti bivše bencinske črpalke)

Tandemsko letenje je idealna priložnost za vse tiste, ki hočejo poskusiti letenje z jadralnimi padali. Z enim od izkušenih pilotov se lahko popeljete preko naših hribov. Letenje v dvojčku je res vznemerljivo in polno adrenalina. Poleti so običajno s Kobale nad Tolminom ali Porezna.  Za tovrstno letenje imajo na voljo najsodobnejšo opremo proizvajalca Ozone.

Cena poleta je 80 EUR.

Izkoristite priložnost in spoznajte Cerkljansko hribovje na zanimiv način!

Viharnik Paragliders
Ivan Lahajnar
Straža 19
5282 Cerkno
M: 00386 41 521 995
E: ozone_si@hotmail.com
I: http://www.drustvo-viharnik.si/

 

Več o aktivnostih poleti si lahko preberete na: http://www.cerkno.si/turizem/

Aljaž Laharnar - Apartma Foni, Cvetkova ulica 35, 5282 Cerkno


Izdelava spletne strani: E NALOG
Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...